Casa do Gaiato i la seva aposta per l'energia solar.

Inauguració-CDG-Azimut360

Estalvi en les despeses elèctriques i formació per a les noves generacions

En el cor de la província de Maputo, a Moçambic, la Casa do Gaiato (CdG) ha estat un far de suport social per a les comunitats rurals durant més de tres dècades. Aquesta organització sense ànim de lucre, situada al districte de Boane, ha proporcionat una àmplia gamma de serveis vitals, des de l’alimentació fins a l’educació, als infants orfes i a les famílies necessitades dels pobles veïns. Amb una de les escoles més grans i exitoses de la regió, CdG no només ofereix educació primària i secundària, sinó que també proporciona serveis de recollida d’infants i suport social a les famílies.

No obstant això, aquesta institució s’enfronta des dels seus inicis a un desafiament important: la manca d’un subministrament elèctric assequible i fiable. Com una de les poques entitats de la zona connectada a la xarxa nacional, CdG ha hagut de suportar factures d’electricitat elevades i, per consegüent, una càrrega financera que ha minvat la seva capacitat d’autosuficiència. Aquesta situació ha forçat l’organització a dependre cada vegada més de fonts de finançament externes per a continuar amb les seves activitats i projectes comunitaris.

Però el problema no s’acaba aquí. La inestabilitat i la baixa qualitat del subministrament elèctric han tingut un impacte directe en les operacions diàries de CdG. Des de la interrupció d’activitats fins a la reparació freqüent o substitució de maquinària i aparells, l’organització ha hagut de recórrer a generadors dièsel cars i mediambientalment insostenibles.

energia solar_cdg

Aquesta crisi energètica no és un problema aïllat de CdG; és una realitat que afecta tota la comunitat circumdant. La necessitat d’una font d’electricitat neta, assequible i fiable era més urgent que mai, no només per a l’organització, sinó també per a les famílies que depenen dels seus serveis.

Aquesta iniciativa té com a objectiu no només alleujar la càrrega financera de l’organització mitjançant la instal·lació d’un sistema solar fotovoltaic de 42,8 kW i 40 kWh de capacitat d’emmagatzematge, sinó també formar la pròxima generació de tècnics en energies renovables.

La primera fase del projecte s’ha centrat en la reducció de les factures d’electricitat de CdG, que han estat un obstacle significatiu per a la seva autosuficiència. Amb l’ús de bateries per a l’emmagatzematge d’energia, l’organització espera establir un subministrament elèctric parcialment independent, alliberant recursos per a altres projectes comunitaris.

En una decisió estratègica que reflecteix la seva sensibilitat cap a les necessitats de la comunitat, la Casa do Gaiato (CdG) ha optat per prioritzar l’àrea residencial en cas d’apagades de la xarxa. Les bateries de suport de 40 kWh estan connectades exclusivament a aquesta àrea, permetent un subministrament d’energia més prolongat en situacions crítiques. Aquesta elecció posa de manifest l’enfocament humanitari de l’organització, que considera l’àrea residencial com la més crítica en comparació amb l’àrea productiva.

Per assegurar l’èxit del projecte, CdG ha col·laborat estretament amb nosaltres com a cooperativa d’enginyeria especialitzada en energies renovables. Des de l’adjudicació del contracte, ambdues parts hem supervisat de prop les activitats realitzades per la subcontractista, mantenint reunions periòdiques quinzenals fins a la finalització del projecte.

Formació CdG_:Azimut360

Però aquesta iniciativa va més enllà de la simple instal·lació de panells solars i bateries. El projecte a CdG no se centra només en solucions a curt termini. Entenem que la sostenibilitat del sistema instal·lat depèn també de la formació i l’educació de les persones que se’n faran càrrec. Per això, s’ha incorporat un component educatiu al projecte, oferint formació teòrica i pràctica en sistemes solars fotovoltaics als joves que resideixen a les seves instal·lacions. Aquesta formació no es limita als residents de CdG; s’estén també als joves dels pobles veïns, amb l’assistència de la Fundação Encontro.

Per això pensem, que l’impacte d’aquesta iniciativa podria ser transformadora a diversos nivells. No només es tracta del primer projecte d’aquest tipus a la regió, sinó que també serveix com a model per a futurs programes en el camp de les energies renovables. Mitjançant la col·laboració amb les autoritats locals, CdG i la Fundação Encontro aspiren a fer d’aquesta iniciativa un punt de partida per a una revolució energètica verda a la comunitat.

És per això, que els objectius principals del pla són doblement impactants: d’una banda, proporcionar a CdG un subministrament elèctric més assequible i sostenible, i de l’altra, formar una nova generació de professionals en el camp de les energies renovables. Aquesta és una aposta per al futur que podria canviar les regles del joc no només per a CdG, sinó per a tota la regió.

formacióenergiasolarCDG

Amb un estalvi anual estimat de 3.500€ en factures d’electricitat i un impacte educatiu que s’estén més enllà de les seves aules, la Casa do Gaiato (CdG) està establint un nou paradigma en l’ús d’energies renovables i educació a Moçambic. Aquest projecte pioner no només ha millorat la sostenibilitat financera de l’organització, sinó que també ha obert noves vies d’aprenentatge i oportunitats laborals per als joves de la comunitat.

Durant els tres mesos des de la seva implementació, la instal·lació fotovoltaica ha demostrat ser un èxit rotund. L’estalvi anual de 3.500€ equival al cost dels estudis universitaris per a tres estudiants, una contribució significativa a l’autosuficiència de CdG. A més, el sistema de còpia de seguretat ha estat crucial per a mantenir les operacions ininterrompudes, fins i tot durant les apagades de la xarxa que abans paralitzaven les activitats de l’organització.

Però el projecte va més enllà dels números. En paraules d’Arlindo Gabriel Baptista, professor de física i informàtica a CdG, aquesta iniciativa ha enriquit el currículum escolar, permetent-li introduir discussions sobre energies renovables en classe. Baptista espera que aquesta experiència pugui donar lloc a un curs de formació professional en fotovoltaica a l’escola.

Rosa Francisco Anakondia, una de les estudiants que va participar en la formació, reflecteix l’impacte transformador del projecte. Amb 24 anys, Rosa ha descobert una passió per les energies renovables i aspira a una carrera en aquest camp en ràpida expansió. “Vaig aprendre que mai és tard per aprendre alguna cosa,” diu Anakondia, destacant també la seva contribució a desmuntar estereotips de gènere en àrees tècniques.

Azimut World: àrea de cooperació al desenvolupament