Impulsant la Transició Energètica a Tetuan: Un projecte de formació fotovoltaica capdavanter al Marroc

Fotovoltaica tetuan

Entre finals de novembre i principis de desembre de 2023, el nostre equip de formació internacional va estar de missió a Tetuan per impulsar la transició energètica en el nord del Marroc per mitjà de la transferència de competències tècniques als ajuntaments de Tetuan, Chefchaouen, Mdiq i Martil.

Mapa-Marroc

El projecte pretén contribuir al procés de transició energètica, treballant sobre 2 línies principals d’acció:

  • Reforçar les capacitats dels tècnics dels 4 municipis, en matèria d’energia fotovoltaica.
  • Promoure un intercanvi de bones pràctiques municipals en matèria de transició energètica, focalitzat tant en particular com en empreses.

Actualment, els ajuntaments de la regió de Tànger, Tetuan Alhucemas enfronten el repte de millorar la seva gestió energètica en clau d’estalvi i eficiència. El projecte plantejava activitats de reforç de capacitats dirigides a persones tècniques municipals de quatre ajuntaments de la regió i persones sòcies de la Federació ANMAR.

En les formacions es van abordar diversos aspectes com l’avaluació preliminar d’instal·lacions solars, així com el muntatge de la instal·lació i el manteniment d’aquests sistemes.

Així mateix, es va promoure l’intercanvi de bones pràctiques en energia renovable i eficiència energètica entre municipis associats a ANMAR, marcant un pas important en el camí cap a la sostenibilitat energètica de la regió.

Originalment, la formació estava planificada com una única instal·lació fotovoltaica. Aquesta iniciativa, però, es va expandir per incloure dues instal·lacions, amb l’objectiu d’enfortir els coneixements dels tècnics locals, així com la presència de fonts energètiques renovables i locals en edificis públics.

Formació Tetuan

Es van fer sessions teòriques i pràctiques que van incloure visites a edificis municipals, reporting i treballs de muntatge i posta en marxa dels dos sistemes fotovoltaics a dues dependències de l’Ajuntament de Tetuan. Aquestes formacions eminentment pràctiques van ser especialment valuoses pels tècnics dels ajuntaments, els quals ja disposaven d’una base en electricitat, i necessitaven ampliar els seus coneixements específics en termes de fotovoltaica.

Les persones participants, tècnics/es de diferents ajuntaments de la zona, van ser els protagonistes d’aquest projecte formatiu. Aquesta diversitat va enriquir l’experiència, permetent un intercanvi de coneixements i experiències entre municipis. Les activitats es van centrar a Tetuan, però l’impacte del projecte es preveu que s’estengui per tota la regió.

Un aspecte destacable d’aquest projecte va ser l’ús de proveïdors locals del Marroc per a la compra de materials, una decisió presa per contribuir a l’impuls de l’economia nacional del sector i a la seva autonomia. A més, la col·laboració amb la sòcia local ANMAR va ser essencial per a la coordinació i l’èxit del projecte.

Muntatge-fotovoltaica-Tetuan

Aquest projecte ha estat finançat per Barcelona Solidària, reflectint un vincle fort i productiu entre Espanya i el Marroc en matèria de desenvolupament sostenible.

L’objectiu final d’aquesta iniciativa va ser capacitar els tècnics marroquins en tecnologies fotovoltaiques, amb la visió que es puguin replicar aquests projectes en altres parts del país. Aquesta transferència de coneixements es preveu que tingui un impacte durador, no només en la reducció de la dependència energètica, sinó també en la promoció de l’autonomia regional i el desenvolupament sostenible.

Azimut World: àrea de Cooperació al desenvolupament internacional